Ångbåtsblues

I torsdags var jag ut på ett utomordentligt trevligt och stillsamt äventyr. Det var gamle polaren f.d Classicföraren Lås Pelle som undrade om jag ville hänga med på en ångbåtstur. Självklart!
Skeppsredare PG med sin ögonsten Wasa
 
Vi startade i Tunaån som slingrar sig ut mot Dalälven. Det blev en Humphery Bogart inspirerad resa som starkt påminde om Afrikas Drottnings färd.
Jag fick agera fotograf och styrman vilket kändes oerhört hedrande.
Andre styrman Stefan Wemmenlöv plockade pinnar när jag plåtade.
Maskinist Wärner Burgmeister till vänster bakom håller koll på maskin
Det är en ytterst rogivande känsla med en maskin som har ett varvtalsregister mellan 60 och 120 var i minuten. Tänk efter det är i det registret våra blodpumpar befinner sig för det mesta, så den maskinella sinnesfriden infinner sig på ett naturligt sätt. 
Här behövs mer ved så det blir lite mer tryck
Det är viktigt i sammanhanget att kalla drivkällan för maskin (ångmaskin) och inget annat ty annars fnyser expertisen åt Er. Kul oxå att jag äntligen efter mer än 30 års väntan äntligen fick nytta av min examen som inomskärsskeppare som jag läste mig till på en kvällskurs.
Det kanske ska tilläggas att såna här utflykter med fördel kan företas i vit linnekostym, vit hatt eller keps tillsammans med punsch och cigarr
Här bjuds på en illa filmad  snutt från vår äventyrliga flodtur. Klicketiklick på raden under.
 
Vi hörs /Tomas
 
 

Den glade bagaren från Menaam/Menaldum Holland.

Under Tres Caballeros charmturne i Holland hade vi den stora äran att få besöka den glade bagaren Tjitze Tjoelker.
Så här ser en otypisk Holländsk bagare ut
En mycket sympatisk person som har ett brinnande intresse för motorcyklar och ägnar all sin fritid till att bygga och renovera motorcyklar. Då främst racermotorcyklar såsom roadracing, motocross, speedway, isracing och långbanemaskiner, och även någon landsvägsmaskin som givetvis är modifierad enligt Tjitzes ideer.
Enligt dom som känner honom närmare så finns det en hel del att berätta om personen men jag väljer att med bilder visa lite av alla dom motorcyklar som ryms i hans hobbyrum.
Det som möter oss i själva verkstaden är en påbörjad Suzuki 500 racer
Bland allt i verkstaden fanns en TIG svets som hans son fick sköta.
 
Ytterligare ett kommande projekt. En 6 cyl tvåtakt båtmotor som ska in i ramen 
 
Vi börjar väl med solo rundbane hojar
En tvåcylindrig Suzuki 500 tvåtakt långbanehoj. ( Greven inspekterar)
 
En Bultaco långbanehoj och bakom en av Tjitte Bootsmas gamla isracinghojar
 
 
Nu blir det motocross maskiner
En ovanlig Kreidler 50cc motocross
 
En massa gamla crossar
 
En Maico och en Ossa
 
Zundapp i Rickman/Metisse chassi
 
Ytterligare en Zundapp
 
Enda dragstern
 Lättare än lätt. En dragster med en 90cc scootermotor på 28 hkr, Vikt 23 kg
 
Vackert. Lättad aluminium i frambromsnavet 
 
Remdrift. Det enda i chassiet som inte är aluminium är hjulaxlarna.
 
Sidvagnstema ett tag nu
En sån grym sidvagnsracer för rundbana i högervarv 
 
Tjitzes egen designade landsvägs 3-hjuling. Toppade visst 220 kmh
 
Classic racer en Ducati sidvagn
 
 
En rundbane sidvagn för vänstervarv
 
Road racing tema
Ett gäng Yamaha TZ sådär i förbifarten. OBS spegel spegel
 
Spanskt. Bultaco
 
Och till sist. 
Den grymmaste av dom alla. Honda V8 800cc. One of a kind
Från Höger
 
Från vänster
 
Lite fakta från byggandet
Klicka på youtube länkarna under så får ni höra hur den låter också
 
Ett fantastiskt bygge. han har alltså tagit toppar och cylindrar från två st Hondamotorer. Sen har han tillverkat en egen botten/vevhus  tillverkat vevaxel, tillverkat kamaxel och knutit ihop det med en växellåda som jag glömde fråga efter fabrikat på. Kardandrift och ett modifierat Honda chassie. Gör om det den som kan! Men för en bagare från Menaam Menaldum är inget omöjligt.
Han är inte så intresserad av att köra, det är byggprocessen som är det roliga. Han berättade att han besökt såväl Anderstorp som Karlskoga som mekaniker.
Det känns som jag bara skummat på ytan så ytterligare besök måste till
En lyckad semestertripp för en MC tokig har det varit.
 
Vi hörs /Tomas

Reseräkning från "Los Tres Caballeros" charmturne.

Jag ska försöka summera själva resandet så jag kan göra andra inlägg senare om våra förehavanden i landet som ligger lågt, ja så lågt att gamla Nordsjön ligger högre.
 
Kl 07.30 var det beordrad uppsittning och avfärd från Borganäsvägen 5  i Hedemora. Det började sådär lite trevanded då jag skulle ta ut lite bara att ha i fickan pengar i automaten kl 07.15. Den djävla automaten norpade mitt kort så där stog jag med endast 11:50 kr i fickan som reskassa. Min kära hustru fick bistå mig med en reskassa eftersom hon är den mer förutseende typen som redan plockat ut euros då hon skulle resa en vecka senare. Sedan fick jag förlita mig på mina vänliga och glada reskamrater att deras plastbrickor fungerade, vilket dom gjorde hela resan.
Tre gentlemän beredda att erövra nordeuropa. 
Vi gled iväg mot Sveriges framstjärt Göteborg där en stor båt hade körts fram till oss. Jag kom på i Norberg att jag i upphetsningen över mitt förlorade plastkort glömt att ta med mina civila joggingdojor, men har man väl startat så kör man bara på, skor går alltid att fixa under resan tänkte jag. Julabutiken i Skara borde ha lämpliga och billiga dojor så ett besök där var av nöden. JULA som brukar vara min huvudleverantör av tjusiga kläder hade stor brist på den vettiga storleken 43, 44 så det fick bli ett par 42or av det billiga slaget.
Det ser ju snyggt ut med lite hälöverhäng.
 
Nåväl i Göteborg kördes den stora båten fram men greve Leif hade oturen att tappa/glömma/slarva bort sin telefon i kön till vår båt så där stod vi tre fattiga men lyckliga fulla av äventyrslusta.
Dags att äntra skutan. Hojen framför oss tillhörde ett italienskt par
Vår första övernattning blev i tält på en camping söder om Frederikshavn på Svalereden Camping Og Hytteby.
Ett utmärkt ställe där vi förättade vår kvällsvard bestående av Gulaschsoppa, mörkt bröd och tubost som sköljdes ner med kortburk som hade inhandlats på båten smaskens värre.
 
2 av resenärerna upprättar sitt natthärbärge
   
Stämningsfullt när vi på kvällskvisten var på sälspaning
Väl i Danmark knappades vår vän Garmin om till att undvika motorvägar. Jag kan varmt rekommendera att man skiter i allt vad motorvägar heter när man som vi anser att resan är målet det ger en fantastisk inblick i hur omgivningen verkligen ser ut och att själen oxå ska hinna med.
Lyssna på klurige och filosofiska Robban Broberg på länken härunder. 
 
Färden gick vidare genom det Danska landskapet och genom byar och städer på trivsamma vägar allt under greve Leifs motto "Vi behöver väl inte ha brottom" och det har han aldrig men det funkade bra nu.
En bensträckare någonstans i Danmark för vi behöver väl inte ha bråttom. 
 
Vi drog vidare in i Tyskland och tack var vårt motstånd mot motorvägar så slapp vi åka genom Hamburg. Vi fick istället korsa Elbe med en landsvägsfärja från Gluckstadt till Wischhafen.
Skepp o tre hojar
 
 
Vi hittade en camping intill Elbe vid Krautsand där vi slog läger.
Fredag morgon drog vi vidare på lika trivsamma vägar mot Holland. I dom plattaste delarna av Holland består vägarna mest av rakor och 90 graders böjar och det är hopplöst att hinna med att glo på kartan så herr Garmin GPS är en ovärderlig hjälp. Det stökade till sig lite eftersom jag inte uppdaterat den på mer än ett år så det blev till att frångå principerna och åka motorväg ca 35 km förbi Groningen innan ordningen var återställd.
 
 The Wall. Gamla nordsjön till vänster och Friesland till höger om oss.
 
Väl framme hos isracingföraren Gerrit Schukken kunde vi parkera vår fortskaffningsmedel på bakgården och blev bekvämt inkvarterade i pojkrummen.
Den mysko maskinen i garaget är Gerrits shopping MC
På kvällen bjöd Gerrit oss på en hisnande resa i Paul Ypmas Subaru, det var skönt att man balanserat sig med ett gäng Holländska pilsner så man kunde låtsas att man inte var det minsta skraj.
Det blev ett besök hos den alltför tidigt bortgångne Tjitte Botsma änka och en rundvandring i garaget/verkstaden
Originalet.
Detta är den först byggda ramen av det här utseendet som Tjitte byggde och som sedan kopierats lite överallt.
 
På lördagen bjöd Gerrit mig och Leif ( Stefan drog iväg med sin hoj och hälsade på en del andra människor som skulle hinnas med) på en rundvandring i Leeuwarden som bjöd på massor av kultur.
Leif försöker rädda situationen som jag försatt oss i
Vilse i ärtsoppan
 
Det bar sen iväg till något som måste betraktas som ett himmelrike för en MC entusiast. En man som har ett av dom mest kompletta lekrum jag skådat. Det var så mastigt så jag kommer att presentera det med massa andra bilder i ett senare inlägg.
Tjitze Tjoelker framför en del av sin hojar
Vi hann även med att besöka en liten mässa av nåt slag på eftermiddagen någonstans.
Eleganten provsitter en banracingtruck på 1100 kusar
Vattenlekar hör ju till i kanallandet
Kvinnsen var som tokiga i charmörerna från Hedemora.
Det står Scania Streamline på hennes extraskinn.
 
På kvällen blev det grillning hos Paul Ypma och sambo. Vi käkade en halv ko och några meter korv samt pimplade öl, gott och frodigt på nåt vis.
Paul han har god hand med grillen
Han bor i en liten kanalstad tror jag så det blev ett besök på kanalpuben oxå.
Leif och Paul är glada i hatten.
Sådärja vi gick och lade oss tillslut för på söndagen skulle det kollas på gräsbane VM.
 
Söndag förmiddag beordrades regnställ och paraply på sedan bar det av till Eenrum som är en riktigt liten håla men med en stor gräsbana nästan mitt i byn.
Tyvärr så blev det lite antiklimax eftersom himmelens portar öppnade sig på vid gavel efter två körda omgångar. Vi hann med att se sex heat med långbanehojarna och två heat med rundbanesidvagnarna samt ett heat med crosshojar innan vädret gjorde det omöjligt att fortsätta och hela VM tävlingen fick strykas. Det vi hann se var i alla fall riktigt grymt, vanlig speedway står still i jämförelse, riktigt tuffa förare på riktigt håriga hojar.
Klicka på bilderna. Solo MC och sidvagns MC skitfräna hojar.
       
Av det vi hann se så imponerade Jonas Kylmikorpi som efter usla starter körde ruggigt fort och rundade övriga en 1a och en 2a plats e heaten blev det. Hemmafavoriten Jannick de Jonge och Jonas var dom vassaste.
 
Måndag vände vi hemåt konsekvent på småvägar. Det blev en fruktansvär blöt dag, ja så blöta och frusna var vi att vi sökte nödhamn i en Tysk håla och tog in på ett gasthaus för att tina upp och torka kläder och det var värt en million.
Tisdag fortsatte vi mot Grenå i danmark för att nattfärjan hem till Svea livmoder. Vi måste ju hem och störta monarkin samt ställa oss i kön till valurnorna så småningom.
Det syns väl att vi står i Grenå och väntar på färjan
Några timmars sömn på nattfärjan lyckades vi kämpa oss till  och onsdagmorgon kl 06,15 kunde vi åter rulla på Svensk mark. Stefan och Leif drog hemåt medans jag tog vägen via Värnamo för att hälsa på den andra generationen Larssons som bor där plus att jag passade på att inhandla ett nytt batteri till min BMW som trilskats hela sommaren. Som tur var så hade jag konditionsstarka och atletiska kamrater med på resan som välvilligt puttade i gång tegelstenen vid några tillfällen
Kärt besök hos Sandra Nova och Martin
På torsdagen kunde jag frigöra mina gasarlustar och endast stanna för en tankning, det gick verkligen raskt från Småland till Dalarna.
Sammanfattningsvis en mycket trivsam tur med två mycket trivsamma kamrater och ett mycket trivsamt bemötande bland alla trivsamma vänner i Holland. Alla hojarna såväl min BMW tegelsten som Stefans Suzuki gubbglidare som Leifs ännu gubbigare Kymco 500cc scooter funkade utmärkt för långfärd och personkemin var perfekt. Det blev ca 270 mil och alla dagarna innehöll mer eller mindre regn men med mycket glädje så gnäller ingen.
Jag ber att få återkomma med ytterligare bilder mm en annan dag.
Vi hörs /Tomas
 
 

Unik Holländsk Honda MC V8

Vi var igår på ett besök hos en fantastisk  man som har en av dom häftigaste mc samlingar jag skådat.
Mannen som bakom denna Honda V8 800cc verkar kunna trolla
 
Lite fakta om Tjoelkers Honda
 
Kolla efter tjoelker på youtube så får ni höra ljuDet också.
 
BMW tegelsten i Nico Bakker chassie. 
 
Jag ber att få återkomma med fler bilder från denna unika samling.
 
Vi hörs / Tomas

Tres caballeros sobre la odisea de holanda países bajos

Som alla förstår så är det dags att sadla sin löddriga springare och ge sig ut på vägarna igen. Vi reser med en varierad hojsammansättning.
1 st BMW tuoringlok              1 st Suzuki gubbglidare      1 st Baotian 500cc storscoter       
                 
 
Det förväntas ömma rövar                                  och stela ryggar
                                       
 
Vi lämnar tryggheten i Hedemora onsdag morgon kl 07,30 med campingutrustning, mörkt bröd, tubost och pulversoppor som toppas av makrill, tonfisk och  fiskbullar. För att bege oss till fjärran länder med ändhållplats i Eenrum Holland där en deltävling i VM långbana  går av stapeln på söndag. När vi kommer hem kan läsas i stjärnorna, det beror på omständigheterna.
Kul som fan ska det bli att göra sällskap med Inge Fet och Greve Leif.
 
Förhoppningsvis kan jag uppdatera, vi får se.
 
Vi hörs /Tomas

Lite småmys.

Se på fan.
I måndags lyfte jag av cylindern och plockade bort kannan på min kinapåhängare eftersom jag befarade ett kolvnyp. Mycket rikigt mina farhågor besannades och jag tror orsaken var åt h-vete för hett och äckligt väder i kombination med för mycket fipplande på högvarvsmunstycket den varvade så det skrek. Eller kanske jag ska ta till dom Svenskaste ursäkterna för allt som inte går som planerat och skylla på nåt av följande: ungdomen, invandringen eller vargen. Njet det var endast min strävan efter en snabbare kinaknarr som låg bakom haveriet.
Skuren kanna
Skuren cylinder
Nu blir det roligt. I tisdags kl 21,15 mailade jag till Sandelco speedshop och undrade om det fanns reservdelar. Jorå fick jag till svar och på onsdag 13,15 levererades dom nya grejorna till mig i Hemköps cafeteria i Hedemora. Det kallar jag snabba leveranser. till saken hör ju förstås att Benke som säljer grejerna har en stuga utanför Hedemora och var på väg till Dalarna.
Skitbilligt. 400kr för ny kolv ny cylinder med topp och alla skruvar och packningar. 
 
Snipp snapp nu på kvällningen snyggade jag till portarna lite och skruvade ihop det hela samt provstartade i garaget och den kvittrade vackert.
Finlir. Startborrmaskin, mejsel, startgas, en bahco och en Norrland.
En 17mm Tillotson sköter andningen.
Jag gjorde ett besök i Säterdalen igår kväll på tisdagsträffen. Det var väldigt tunnsått men det kan bero på att det var stickande rök och nedfallande förkolnade tallbarr som höll dom glänsande ekipagen borta.
Kändisen och MC Anglofilen Peter Carlsson dök upp med sin Velocette clubman.
Jag tycker knarren trots att den är frän saknar harmoni i sammansättningen.
En desto mer harmonisk varelse hittade jag i Silvattspark idag.
 
Om en vecka sadlar jag och ett par kompisar våra hojar för en MC tur till Holland, närmare bestämt Eendrum för att kolla på gräsbane VM och heja fram Jonas Kylmikorpi som återigen bestämt sig för att vara Svensk de blir nog kul de.
 
Vi hörs /Tomas
 

En händelserik vecka

Eftersom jag lätt torskar på att ställa upp på ideellt arbete så erbjöd jag mig att ställa upp och hjälpa till på jättearrangemanget 49 årsracet i Linköping. Arrangörerna efterlyste folk så eftersom jag ändå tänkt åka dit för att saluföra min Husbil och min classicracer sidvagn blev det så. 
Jag lastade mitt ekipage med släp depåtrampcykel och käk på onsdagskvällen och parkerade det hela där jag tyckte att jag hade uppsikt över ekipaget. 
Kl 06,30 på torsdag morgon när jag skulle dra så gapade cykelstället bak på min husbil tomt. Faaan nån hade snott min cykel en hyfsat fräsch Scott.https://www.youtube.com/watch?v=VmX453h9Tbs
En sån fast med skärmar och pakethållare stals från mig. Håll koll tack
Attans bananer här gapar cykelstället tomt.
Jag fick med mig såväl sivagn som husbil hem igen men folk går väl inte kring med 30 lakan i fickan så än finns det hopp eftersom det var hyfsat stort intresse av sivagnen.
 
För övrigt en fruktansvärt kul, ibland stressig men för det mesta lugn helg, man gör en enorm arrangörsinsats på årsracet på alla banorna bland dom drygt 600 tävlande i Roadracing, Speedway, Motocross och Trial.
 
Jag snokade runt en del i trialdepån och ute i skogen och blev riktigt sugen så till nästa år blir det nog till att lasta min NSU trial och försöka ta mig runt banan. Noterbart är att man börjat utrusta en del gamla trialhojar med kinapuffror vilket öppnar för nya möjliheter.
Fantic/Lifan
Eftersom det är kopior av gamla Honda så smälter dom in bra i trialhojarna 
Mycket hojar överallt även på MC parkeringen var det fler än någonsin.
Teknikpornografi för MC nördar.
Läcker bromstrumma satt på ett lika läckert Triton bygge
Tjusig Finsk HD som tävlade i pre 47 klassen. 
Det jag höll mest koll på var naturligtvis Roadracingen eftersom det är där jag tävlat och det var på raceoffice jag jobbade hela tiden under helgen.
Pre 47 och 175cc klasserna i esset direkt efter start med Roffe Granlund i täten.
Det var tufft i 47 klassen och det skiljde bara 1/1000 sec mellan Granlund och Westelius efter kvalet. En bra fight hela racet igenom på lördagen med Granlund som segrare. På söndagen tog Granlund i så det knakade vilket resulterade i en vurpa för Rolfen så Westelius segrade. Dessbättre vart det inga allvarligare skador på den snart 75årige Granlundkroppen och han körde även 500cc klassen ett par timmar senare på sin Manx.
Lite sivagnar från lördagen.
Strömberg med sin Weslake följd av Markus Andersson BMW där hade man velat vara med
 
Som sagt en rolig långhelg men jag tycker gott att det går att klaga på vädret som var outhärdligt hett, detta är inget för en blek nordbo.
På hemvägen söndag kväll hamnade jag i ett ruskigt rökmoln mellan Fagersta och Norberg som orsakats av den stora skogsbranden.
Skrämmande rökmoln som svepte in över södra Dalarna.
Det regnade ner svartbrända barr och sot på balkongen
Måndag avlastning och en titt på kolonilotten som förblivit ovattnad under 4 dar men klarat sig bra ändå.
 Pumporna pumpar upp sig
 
Lite moppemekande avslutade dagen. Jag har labbat en del med min kinapåhängare och fått den att varva så det kriker med hjälp av en tillotsonförgsare. Kanske lite för mager blandning och för mycket varv i kombination med äcklig värme gjorde att den fick sig ett nyp.
Stackars kanna. Det verkar som det skurit sig här.
Och cylindern verkar inte gladare med flisor borta ur nicasilet.
 
Hjälpen är nära, jag väntar in en leverans av ny kanna och cylinder i morgonkväll från Sandelco speed shop som står för personliga leveranser.
I kväll tar jag mig till Säterdalen för att exponera ytterligare ett fordon, det blir mitt sjätte besök i år och varje gång har jag ett annat fordon än tidigare.'
 
Vi hörs /Tomas

RSS 2.0