Utebandy=korta klubbor, Ishockey=långa klubbor

I min strävan efter att gilla en lagvintersport så besökte jag Leksand igår och kunde konstatera att det var en trevlig tillställning då jag åkte supporterbuss från Hedemora. Fullt ös i bussen direkt med allsång ända tills nedsläpp och man manglade ner Sundsvall med 8-3. Det är riktigt länge sedan jag var hängiven Leksing, ja det var nog i början av 70 talet på bröderna Abris tid och då man var bäst i riket. 
Heja Leksand. Sveriges trognaste och bästa supporters
 
På annandagen drog jag iväg till Karlsbyheden för att kolla lite traditionsrik annandagsbandy då mina nyfunna favoriter IK Heros mötte och vann med 6-2 över serieledarna i nedre norra div 1 serien Karlsbyheden. Kul småkallt och vi var väl ca 50 pers som trängdes om utrymmet runt bandyarenan.
Det lutar åt att jag kommer att ha bandy som min favoritvintersport i fortsättningen. Nu snackar jag förstås vintersport utan motor.
Jag i Herosmössa tillsammans med en Gotlänning i LIF tröja på hockey.
Så fel det kan bli?
 
Alltså två vintersporter som liknar varandra men skiljer sig åt en hel del.
Bandyplan ca 100X50m = 5000 m2
Hockeyplan 60x30m = 1800 m2
Bandyklubba en liten krokig träbit.                              Bandyboll ett litet garnnystan
                              
 
Hockeyklubba finns skitdyra i såväl titan som kolfiber      Puck en gummitrissa
                      
 
 
Detta var lektion 1 i lagsporter vintertid.
Men kom ihåg:
Hockey är långa klubbor liten plan  med spelare i knästrumpor och kortbyxor.
Bandy är korta klubbor och stor plan samt välklädda spelare
 
Välj själv vad som passar.
Gott nytt år på er alla / Tomas
 
 
 
 

Utkast: Dec. 29, 2015


En man som heter Ove.

Ja jag erkänner jag gråter på bio. Trots den karlakarl jag försöker låtsas vara så är det svårt att inte få nåt fuktigt i ögonvrån när man kollar in den här filmen.
För fem dagar sedan så var jag på en annan premiär, Star wars nummer någonting, men såna filmer är liksom inte min grej, så allt det eviga pangandet, sprängandet och pampiga musiken fick mig att nicka till ett par gånger trots konstiga 3D brillor på näsan och avancerade effekter. Tror inte det har med åldern att göra för jag hade lika svårt att tycka om den första starwars rullen för ca 30 år sedan men jag var nog gammal redan då.
 
Nej annat var det med dagens premiär av "En man som heter Ove" med en Rolf Lassgård som klippt och skuren för rollen som surkarten Ove. Skratt, tårar och mycket värme rymdes i filmen. Nåt av det bästa jag sett.
Se den!
 
Gänget med dom bärande rollerna.
 
I morgon blir det annandags bandy med mina nyfunna favoriter Heros som möter serieledarna Karlsbyheden och får jag tag på en chaffis så åker bandyportföljen med.
På kvällen håller isgaraget sedvanligt årsmöte och där vankas rotmos och fläsklägg oss manfolk emellan.
 
Vi hörs /Tomas

Magnetisören.

Magnetisör var ett ord för diverse kvacksalvare och skojare förr i tiden men hade sin grund i att man sa sig kunna bota en massa sjukdomar med magneters hjälp.
I isgaraget har vi en alldeles egen magnetisör som till skillnad från kvacksalvarna lyckas med sin botgöring.
Visserligen så botar han inte människor men han kan skrämma liv i och få bra snurr på det mesta i motorväg såväl urgammalt som hyfsat nya prylar.
Just nu håller han på med en liten gammal motor anno 1913 som det tidigt visade sig att den saknade gnistor eftersom magneterna hade tappat kraften.
 Den 102 år gamla magneten
Eftersom det inte ligger för vår egen proffessor att lämna iväg grejor som han har det minsta chans att fixa själv så högg han tag i problemet. Sagt och gjort, han hittade en gammal trasig elsvets på Åkerbloms skrot som han kunde norpa lämpliga delar ur. Eftersom lindningarna var för klena så blev det till att linda om spolen för hand.
Llite silvertejp behövs alltid om det ska bli bra,
Den gamla tråden kanske nu kan bli fågelbo åt en STRÖMstare
Självklart lyckades han magnetisera dom gamla järnbitarna och fick fram snygga gnistor.'
 
En av proffessorns nytillverkad bränslenål till den enorma flottören
Mycke gamla saker som ska fixas för att vcka liv i den gamla motorn
 
God Jul och så vidare på er alla människor och djur   /Tomas
 

Bandy bandy.

Eftersom jag omgärdas av människor som håller på diverse idrottslag inom ishockey, fotboll och speedway som är proppade av överbetalda gnällande idrottsdivor så ville jag hitta en lämplig motvikt inom lagidrotten.
 
Då kom jag på att bandy nog är sporten och att jag då inte skall hålla på nåt lag med egen ishall eller liknande.
Jag behövde inte fundera länge innan jag insåg att det värdigaste laget enligt mitt sätt att se det var IK Heros från Smedjebacken bara ca 40 km från Hedemora.
En bra start som supporter är att förse sig med supporterprylar
En fullträff, den anrika klubben fyller 100 år i år född samma år som Frank Sinatra och mina föräldrar med den skillnaden att IK Heros lever.
Jag och min kompis Jörgen besökte Herosvallen i kväll och hade stämt träff med en gammal polare med rötterna i Smedjebacken (smebacken på bruksmål) som jag träffade senast för 23 år sedan Lars Tjusth heter den lille Hoben.
Tre gamla gamänger. Från vänster. Lars Tjusth, Jag själv och Jörgen Brugge
Hörde en gång att Isracing är  motorsportens svar på Bandy. Stämmer ganska bra då sporterna i huvudsak utövas i Ryssland, Finland och Sverige samt en och annan strötävling i övriga Europa.
Bandybaronerna från nästan lika anrika Lesjöfors stod för moståndet,
Trots att det var svårt att hänga med i spelet så blev det roligt med två röda kort och elegant spel däremellan speciellt som mitt favoritlag vann med 4-2
 
Passa på att njut av lite bandygodis. Klicka på länkarna härunder
Musikalisk bandy
 
Engelsk bandy
 
Vi ses väl på Herosvallen /Tomas
 
 
 

Jag har åkt båt.

Jag och frugan har tagit båten över till Gotland med närmare destination Visby och Hotell sankt Clemens.
Lite underligt är det att många man pratar med undrar vad jag ska dit och göra den här tiden på året. Jag har nog varit över till ön ca 15 ggr men bara 2 ggr på sommaren mest beroende på att jag kört 8 st Gotland Grand National på Endurohoj och varit och kollat GGN 3 ggr. Jag tycker ju om höst/vinter och anser att somrarna får 08 bratsen ägna åt att pissa ner Visby med,
Jag kan varmt rekommendera Lucihelgen då Visby livas upp av julhandel och inte minst av att stan fylls av folk som går klädda i medeltidskläder vilket ser ytterst trevligt ut i den gamla Hansastaden, och är nån slags vintervariant av sommarens medeltidsvecka.
Det pågår diverse gatuteater, uppträdanden i kyrkoruiner, tornerspel festligt värre.
Österport är bommad men bönderna utifrån släpptes in då dom tog med sig öl
Högklassig eldshow visades i Sankt Lars klosterruin
Riktiga entusiaster dom där medeltidsmänniskorna, redan på färjan från Nynäshamn så var det fullt av dem i full vadmalsmundering. Man tycker det ser udda ut men om man jämför med oss MC folk som tycker vi är balla då vi knallar ikring iklädda i läder och goretex så är skillnaden hårfin.
 
Vi passade på att delta i ett motionslopp kallat Lucialoppet som man kutar runt Visby. Min mer vältränade fru sprang 10,6 km medans lata jag bara sprang nåja spatserjoggade 5,3 km. Med lite stödbandage på mitt tidigare trasiga högerknä blev det ett bra test på hur min rehab har funkat och det funkade bra.
Jag tyckte att publiken på upploppet var överdrivet entusiastisk över en joggande gubbe som mig men det visade sig att damsegrarinnan på 10,6 km passerade mig jut före målet.
Målgång i rygg på segrarinnan av den dubbla distansen, men visst ser jag pigg ut.
Frugan spurtar i mål
Annars så var det ju en trevlig tillställning och jag kände mig hyfsat integrerad bland öborna, det var ca 300 deltagare och kanske 10 st som inte var infödingar. Det bjöds på fika med lussekatt och ett vackert sjönsjungande luciatåg efteråt i samband med prisutdelningen.
Inte ett öga var torrt
 
Självklart inget pris för min prestation men det roliga är att man lottade ut priser på startnumret.
Där blev det minsann en vinst.
En ful tygväska från Folksam som innehöll en USB cig plugg från Ahlsell, 2 Buf hals/huvud sportsaker från Länsförsäkringar en nyckelsnodd från Gotlands Allehanda samt en snygg anteckningsbok i plåtask från JoSwe EL AB. Lägg därtill ett snyggt diplom och en nummerlapp
Inte utan att man känner sig segerrusig. Kanske man ska  dyka upp på ön till sommaren och delta i stångaspelen. Jag tror jag har talang för rövkrok.
 
Vi hörs /Tomas

Vem är Anders Holmström egentligen

Tror jag hittat Bullman i Ryssland. Han jobbar undercover som finne och har som täcknamn Ville Hapasalo.
Pratar flytande Ryska och Finska, reser runt i Ryssland och gör roliga reseskildringar
 
Jag spanar vidare, /Tomas

Stormjakt vecka i baugettecombin

En rapport om en händelserik vecka på resande fot.
Undertrecknad, min Franska baugette combi med sitt till lika Franska MC släp tillsammans med min Svenske kompis Jörgen "gamängen" Brugge gav oss i den motvindsberikade fredagen den 27 november åstad till Sveriges framstjärt Göteborg.
Väl där hälsade vi på den sedan 45 år tillbaka utlokaliserade Hedemoragamängen lillPeter och hans sambo Kristina.
Det blev en trifsam afton där vi fick avsmaka mästerkocken Kristinas goda krubb. Som sig bör så slaskades en del rödtjut och rapades några bärs och ett par knappar Fernet.
Vi pratade om förr i tiden och allsjöng andliga sånger till Peters bälgaspel
 
På lördagen styrde vi mot Uddevalla då jag hade för avsikt att utbilda mina kamrater i hur en riktigt dyngig Novemberkåsa ser ut.
De tre gamängerna rustade för Novemberkåsan
Det blev en blöt och skitig tillställning där Jocke Ljungren vann tävlingen för 7e gången och blev därmed historisk som den som vunnit tävlingen flest gånger. Av 158 startande tog sig endast 26 i mål vilket jag tycker är i tuffaste laget. Hade det varit en normal November med frusen mark hade det så klart blivit en annan melodi.
Den här tysken körandes i regnrock släpade med sig en reservinnerslang.
Han tog 4,5 timmar på sig på en sträcka där segraren körde på 55min, vilken kämpe
Kolla Robert Gustavssons klassiker. Klicketiklicka bara på raden under
 
Stormen Gorm drar över Göteborg natten till måndag så det blev att vänta ut den ett par timmar innan jag kunde dra vidare mot skåne.
Neråt Halland tryckte havet på kraftigt mot vägen och baugetteskåpet krängde grovt.
 
 Framåt Skåne hade en trailer tagit vind och vurpat
 
Anledningen att jag drog till Skåne var att hämta ett Traderafynd
på Fleninge MC skrot
 
Nästa vinters byggprojekt. Honda 500 XBR som kanske kan bli en Café räjser
 
Färden gick vidare nu i kraftig medvind upp till Värnamo för att besöka barn barnbarn sonhustru och plasticAlex.
Vi flyttade deras hem i dagarna tre. Det är hyfsat krävade att flytta grejer i trevåningshus med ett artrosknä och ett ledbandsläkande knä, det känns att man inte är 65 år längre.
Pust och stön men baugettebilen passar att köra flytt lass i också
Ja vi fick tillgång till en stor knegarbuss en av dagarna också.
Kan konstatera att vissa IKEA möbler antingen ska flyttas i sin helhet eller helt isärmonterade
Annars blir det att köra resterna till återvinningen om man försöker bära skiten halvt isärmonterade.
 
För att hålla igång mitt trasiga knä så blev det långa morronpromenader i Värnamo vilket är ett ypperligt sätt att utforska omgivningarna.
Måste bo en riktig KTM fantast här som har pimpat sin gräsklippare så vackert
 
 
Eftersom jag ville hem och mitt kära barnbarn Nova skulle fylla år några dagar senare så fick hon en något tidigarelagd födelsedagspresent som jag snickrat ihop i isgaraget
Grattis på snart 4 årsdagen Nova. Egen bil minsann
 
Lördagen 4e december drar jag hemåt och nu är det orkan igen som heter Helga den här gången. Eftersom jag har släp med hoj på och inte vill gasa för tufft med min 70 hästars brödbil väljer jag att åka på den västra sidan av vättern. När  jag passerat Hjo får jag på radion höra att vägen mellan Karlsborg occh Askersund nu är farbar igen, jag som inte trott at stormen nått så lång upp i landet. Det låg mängder av nerfallna och avsågade träd efter vägkanterna.
Sådärja projekten hopar sig men isracinghojen är på väg att säljas nu.
 
Vi hörs/Tomas
 

RSS 2.0