TT nostalgi. Depån och knuttarna

Depåområdet vid TT loppen var belägen vid Folkets Park parkeringen. Som liten snorvalp så hängde man där för att få sen en glimt av idolerna.
Ja visst har vi snö i Hedemora. Blir till att skotta av depån.
 
Jag lovar att stava Ragges efternamn rätt hädanefter. Han befinner sig i depån.
 
 
Ja härliga tider var det. Speciellt för alla skinnknuttar som vallfärdade till Hedemora.
 
Pratar man med äldre motorintresserade mäniskor så dyker ofta namnet Hedemora TT upp. Ja jag vet att det även kallades Hedemoraloppet men i folkmun har det alltid hetat TT loppet.
 
Vi hörs /Tomas
 
 
 

TT nostalgi Matsbokurvan

Matsbokurvan var ett av dom publiktätaste ställena efter TT banan,en händelse jag minns är när en förare jag minns inte vem brakade av banan på yttern men han släppte inte gasen utan körde i jordvallen på yttern som i en velodrom.   
Skyltad Matsbokurva
 
 Matsbokurvan sedd från från andra hållett. Visst är det vackert
 
 
Om det till äventyrs finns någon som kollar på Facebook så har jag startat en grupp som heter Hedemora TT där det enbart ska handla om Hedemoras TT historia. Det är kultur det!
 
Vi hörs /Tomas
 

Midsommar i Dalarna.

Det är väl över 40 år sedan jag firade midsommar i siljanstrakten. På den tiden var det ett mer ungdomligt härjande som rådde. Vi festade rejält på den tiden, allt för att hedra och försöka uppnå fruktbarheten.
 
När jag nu på mitt 64e levnadsår firade midsommar i Orsa så kände jag mig något mognare.
På midsommarafton så var jag serviceman och supporter till frugan som kutade i Orsakajtn vilket hon gjorde med den äran, hon är pigg i benen Gudrun.
 
Gudrun i mål och firas glatt av tillresta supporters. 
 
  Klicka på länken inunder och få en lektion i hur Svenskan skall talas
http://www.youtube.com/watch?v=zag9DqM76OU&feature=share
 
Vill ni lära ER mer Dalmål så ta del av Gyrots lektioner på länkarna nedan
http://www.youtube.com/watch?v=CHLSj7-2pUg
http://www.youtube.com/watch?v=b79D_ivnX4A
 
Ja det blir mycket lokalpatriotism i Dalarna på midsommarn värre än övriga delen av året och det tar sig störst uttryck i Siljanstrakterna. Vi från södra Dalarna räknas liksom inte och kallas för rumpmasar.
 
Skarpt midsommarläge med näverrygga, Orsa spelmän bröderna Moreús och hela köret  
 
"Säg kyrkbåt det räcker"
 
 Den här MC relaterade bloggen tenderar just nu till att vara helt motorlös men jag lovar att bättra mig.
 
Vi hörs/Tomas 
 

Hedemora TT 1933

Det är nu 80 år sedan det första TT loppet i Hedemora kördes. Jag har hittat ett par härliga bilder som jag gärna visar.
Man körde i vänstervarv 1933. Ragge Sundqvist leder i södra kurvan
En tjusig trio och en högklassig pokal
 
Allt för stunden se och njut.
 
Vi hörs /Tomas
 

 

TT nostalgi Starten

Jag kör väl på med lite mer TT nostalgi. 
Startplatsen var under 50 talet belägen ca 150 m före södra kurvan. Under TT loppen på -33 och -34 var starten belägen vid BRAGE cykelfabrik/DS  MC fabrik på västra sidan av berget och man körde då i vänstervarv.
Start och målplatsen. Södra kurvan skymtar längst bort i bilden. Ja vi har fortfarande snö.
 
Bilden från 1953 på väg till start. Vet ej vilken klass och vilka förare, hjälp mig tack.
 
Ja det var ytterligare ett smakprov från TT tiden.
1953 års affisch
 
MCHK Västerbergslagen kommer att köra en TT träff  som ett slags 55 års jubileum sedan sista TT loppet kördes samt ett nostalgirally den 6-7 juli på AMUs gamla övningsbana. Ingen racebana men man kan få njuta av ljudet och lukterna, jag återkommer med fler detaljer.
Vi hörs /Tomas
 
 
 
 
 

TT nostalgi Södra kurvan

Jag lovade någon gång i vintras att mata på med lite nya och gamla bilder från TT banan. 
Löftet hade nästan fallit i glömska när jag hittade en bild från förr  som väckte mitt minne.
 
Snygg stil och lagomt säkerhetsavstånd till fotografer 
Banan uppskyltad på dom klassiska platserna
Minnesstenan över TT loppen och Masharry i södra kurvan
 
Jag ska ta mig i kragen och försöka lägga ut fler bilder framöver.
 
Vi hörs. /Tomas
 
 
 
 

I stället för Våler.

Min första Classic Racingtävlig betittades i Våler år 2000 då jag följde med PG som nån form av mek. Sedan dess har jag varit en trogen besökare varje år dels som mek även som förare och åskådare. Tanken var att jag skulle tävlingsdebutera med min sivagn där men det sket sig trots att bygget är klart men inte maskinkortet.
Herr Albin har konverterats om till backracer, ja egentligen har jag bara vänt upp styret den här säsongen och jag kör med Avons TT sulor på grusbackarna.
 
Det förde med sig att jag inte behövde stressa från yngste sonens studentfirande.
 
Gossen Rasmus med skylt och allt. Bra jobbat Rasmus.
 
 
Helgen har inte varit helt MC befriad.
I dag företog jag och frugan en tur till Böle om ligger i höglänta trakter mellan Insjön och Rättvik. Där skedde nåt så häftigt som hingstsläpp  som är en gammal tradition där uppe i skogarna.
Tyvärr så tog batteriet slut i min Nikon så jag missade dom bästa kamperna och bakutsparkarna så det får bli en mer stillsam skildring.
 
Man måste inte tävla och slåss det går bra att bara umgås.
 
Kan för övrigt meddela att min husbil numera  har ett godkännande från bilprovningen utan anmärkning.
 
Vi  hörs /Tomas
 
 

Herr T som premiärlejon.

Dom gamla stötarna såsom Alice Timander och Michael Bindefelt i premiärsfären ligger klart i lä när det gäller premiärer i Hedemora.
Herr T (Tobbe Lyttbacka) som har en osviklig förmåga att veta exakt vad som händer i vår byhåla, har en något syrlig förmåga att föra vidare dessa händelser. Bästa stället att få ta del av hans kunnande är på vaxkabinettet som huserar varje fredag på afterwork på Kings Arms.
 
Herr T intar startläge i väntan på att först få beträda den nydonade P platsen 
 
Ja det är få förunnat att få beträda nyheterna i vår llilla stad som nr 1. Jag undrar vad eftermiddagens samtal på vaxkabinettet kommar att handla om? Känner jag herr T rätt så hittar han säkert nån hund begravd under parkeringsplatsen.
 
Vafalls! Herr T vänder ut igen. Dom har ju inte gjort någon cykelruta åt honom. 
 
Ja det kan vara tungt att försöka sköta om nyheterna i hålan, speciellt när dom som planerar helt ignorerar cykelminoriteten.
 
Vi hörs /Tomas
 

Du gamla du fria.

Så blev det då nationaldag i år igen.
Och då kan vi njuta av Traste Linden kvintett i sin hyllning till en svenska flaggan
http://www.youtube.com/watch?v=5QyC7_PC8YM  klicka in och njut
Att Gustav Wasa 6e juni 1523 såg till att Sverige slet sig ur Danskens klor och blev ett självständigt rike är ju knappast nåt som gemene man tänker på, men det är ju alltid skönt med en extra ledig dag för proletärerna.
Historiskt så fick ju Gustav stor hjälp av Dalkarlarna att spöa Danskarna, sen fick han ju oxå en skidtävling uppkallad efter sig som jag ugår ifrån att alla Dalmasar som vill kalla sig män har genomfört någon gång under sitt leverne.
Dalarnas vapen
Gutavs popularitet sjönk betänkligt i Dalarna senare när han ville skinna Dalarna på en massa skatt som vi inte tyckte att vi var skyldig honom eftersom vi stöttade honom så starkt i kriget mot Dansken.
Eftersom Dalfolket tyckte att man borde bli nån slags fristat och på Dalavis tjurskalligt vägrade betala så kallade Gustav in dom motsträvigaste till nåt slags räfst och rättarting på kyrkbacken utanför Stora Tuna kyrka.
Det var 20 minusgrader när han beordrade alla att knäfalla på kyrkbacken, inte många gav med sig utan stod kvar på knä tills dom frös ihjäl, så det är ju en för en Dalmas tveksam anledning till firande av Gutav Wasa.
 
Frånsett Gustavs härjningar så tycker jag att vi bor i världens bästa land.
 
Jag funderar i stället vilken MC sport som kan kallas Sveriges national MC sport?  Går man på antalet llicensierade förare så hamnar Enduro i topp med ca 6000 licenser mot Motocrossens ca 5000 licenser sen är det tveksamt om Enduron har sina rötter i Sverige trots att det tävlats i den grenen sedan 1930 talet och motocrossen kommer som så många andra MC  grenar från England. Speedway då? Nja den sporten har medialt stort intresse men med bara ca 100 licensierade förare inklusive knattar och den har sina rötter i England.
Nej jag vill nog trots att grenen bara har ca 35 licensierade förare utnämna den Svenskaste av alla motorsporter Isracing till den Svenska national MC sporten . Sporten uppfanns i Sverige på 30 talet, ja till och med tidigare men då kördes det bara rakt fram.
Den Svenska National MC sporten
 
I morgon tar den inte utflugna gosssen Rasmus studenten då får vi fira också. Grattis och bra kämpat Rasmus.
 
Vi hörs /Tomas
 
 
 

Stellan Strand memorial.

Nu har brossan och jag varit i Torsby och kört backtävling. Backen kallas Åshagshöjdsbacken och tävlingen är uppkallad efter den gamle backmästaren Stellan Strand från Alingsås.
Det är ett härligt gäng som står för arrangemanget på ett uppsluppet sätt. Det är inte så noga med regler årsmodeller och man har en allmänt trivsam attityd som på Värmländska kan arta sig i ett klassiskt uttryck som " det ördnär säj". Att man sen kör racet som regularitet gör att alla har samma chans att vinna men självklart så gasar vi alla så mycket vi vågar.
Arne Linds sköna hopkok. SRM motor och resten får var och en gissa sig till
 
Som skarp kontrast till Arnes hoj så fanns tidigare Speedway mästaren Janne Andersson på plats med metallpornografiskt vacker MC som Valentino Rossis farsa Graziano Rossi. varit med om att konstruera Zaeta är namnet och den har en Italiensk TM mölla på 530 cc i ramen.
 
Så här ser Janness råa Flat Tracker ut. Smaskig värre
 
Fräst och vattenskuren lättmetallporr. Klicka på bilderna
          

Knappast vetran men frän hoj. Till saken hör att Janne Andersson hade snabbaste tid och minst differans i debuten med nya hojen så han är alltjämt en vinnare.
 
En liten rulle från den lokale fartdåren Seved Karlssons träningsåk med en äkta hårdtrimmad 750cc Flat Track HD. Han rev sönder banan ordentligt med sitt fulldubbade bakdäck, ganska respektlöst tycker jag mot oss kom efter honom på våra stelhäckar.  
Seveds jävla backdäck. Dubbförbud från 15 april?
Klicka på länken under så får ni njuta av en äkta Flat track HD
http://youtu.be/DMLaCnoewDw
 
Nöjda och belåtna anlände vi hem till Dalarna på söndagskvällen.
 
Besiktningen av Miss Piggy blev inta av men det är tur att herr Albin är mig trogen och att det finns lättsammare tävlingsformer.
 
Vi hörs /Tomas
 
 
 

RSS 2.0