Du gamla du fria.

Så blev det då nationaldag i år igen.
Och då kan vi njuta av Traste Linden kvintett i sin hyllning till en svenska flaggan
http://www.youtube.com/watch?v=5QyC7_PC8YM  klicka in och njut
Att Gustav Wasa 6e juni 1523 såg till att Sverige slet sig ur Danskens klor och blev ett självständigt rike är ju knappast nåt som gemene man tänker på, men det är ju alltid skönt med en extra ledig dag för proletärerna.
Historiskt så fick ju Gustav stor hjälp av Dalkarlarna att spöa Danskarna, sen fick han ju oxå en skidtävling uppkallad efter sig som jag ugår ifrån att alla Dalmasar som vill kalla sig män har genomfört någon gång under sitt leverne.
Dalarnas vapen
Gutavs popularitet sjönk betänkligt i Dalarna senare när han ville skinna Dalarna på en massa skatt som vi inte tyckte att vi var skyldig honom eftersom vi stöttade honom så starkt i kriget mot Dansken.
Eftersom Dalfolket tyckte att man borde bli nån slags fristat och på Dalavis tjurskalligt vägrade betala så kallade Gustav in dom motsträvigaste till nåt slags räfst och rättarting på kyrkbacken utanför Stora Tuna kyrka.
Det var 20 minusgrader när han beordrade alla att knäfalla på kyrkbacken, inte många gav med sig utan stod kvar på knä tills dom frös ihjäl, så det är ju en för en Dalmas tveksam anledning till firande av Gutav Wasa.
 
Frånsett Gustavs härjningar så tycker jag att vi bor i världens bästa land.
 
Jag funderar i stället vilken MC sport som kan kallas Sveriges national MC sport?  Går man på antalet llicensierade förare så hamnar Enduro i topp med ca 6000 licenser mot Motocrossens ca 5000 licenser sen är det tveksamt om Enduron har sina rötter i Sverige trots att det tävlats i den grenen sedan 1930 talet och motocrossen kommer som så många andra MC  grenar från England. Speedway då? Nja den sporten har medialt stort intresse men med bara ca 100 licensierade förare inklusive knattar och den har sina rötter i England.
Nej jag vill nog trots att grenen bara har ca 35 licensierade förare utnämna den Svenskaste av alla motorsporter Isracing till den Svenska national MC sporten . Sporten uppfanns i Sverige på 30 talet, ja till och med tidigare men då kördes det bara rakt fram.
Den Svenska National MC sporten
 
I morgon tar den inte utflugna gosssen Rasmus studenten då får vi fira också. Grattis och bra kämpat Rasmus.
 
Vi hörs /Tomas
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Ludde

Ditt inlägg får mig att tänka på slaget i Uppbo. Dansken hade mosat genom hela Sverige men vid Skävehemvärn blev det stopp.

2013-06-09 @ 13:03:49
URL: http://sidewing.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0