Den hårdaste MC sporten av alla.

Jag har haft ett häftigt veckoslut. Jag har agerat lagledare för SMK Hedemoras lag i 12 timmars Enduron på Klagstorps gård utanför Skövde. Man startar kl 22.00 med släckt lyse och avstängd motor 85 lag i bredd, ett kanonskott smäller sen tänds minst 85 Xenon ljus och 85 motorer startas i ett grymt ljus och ljudspel.
Starten har gått detta måste upplevas på plats


Det var fruktansvärt skitigt till en början och mina gubbar slet värre men dom som slet värst var dom 25 förarna i "Dakarklassen" som inte var en lagklass utan dom körde själva 12 timmar i ett svep. Tänk er själva att ligga på i högt tempo och bara gå i depå var 90e minut för att fylla soppa och tanka dom egna näringsdepåerna, varav 7 timmar i mörker. 
Det skulle nog knappast rundbanefjollorna palla med som måste gnälla på domaren stup i kvarten och gnälla så fort det kommer några regndroppar.
Fokuserad Björn Birath ska gå på sitt nattskift
 

I Enduro så är det inte hur vass hoj man har som avgör utan det helt upp till föraren hur vätränad och förberedd han är samt hur duktig han är att hålla igång sitt ekipage.
Det var inte utan att det smög sig på ett lättare Endurosug när man var på plats men det gav med sig när man tittade på dom totalt igenskitade hojarna efteråt. 

En skrotad HV (Hedemora verkstäder) V16 diesel borde kunna passa som trädgårdskonst nånstans


Vi hörs /Tomas

Vårat gäng.. Har varit på utflykt

Ja det är ett skönt gäng. Trots snö och usla förhållanden så kom inte mindre än tolv väl påpälsade motormän till start för isgaragets  moppeutfllykt.  Det förekom gästförare från vänorten Möklinta samt grannkommunen Säter och i sanningens namn så kan man inte klassa alla fordon som mopeder men det spelar ingen roll bara attityden är den rätta. Det är skitkul att se hur någorlunda mogna män förvandlas till pojkar och i några fall med galonbyxor på.

Raedy to race


Fråga 5 i kriminalbingo. Den Polska frågan

Tvåmilafärden gick via både asfalt och grusvägar med en mysko mopedburen tipspromenad kallad kriminalbingo som lämpliga avbrott på färden till den gamla biografen inrymd i Klosters Godtemplarlokal.

Maskinrummet en dröm i nostalgikers ögon. Kolstav är grejen
En häftig lokal han fixat urmakar Mats med massor av gamla kolstavs projektorer samt en gasdriven projektor från 1910. Ljudanläggningen var en gammal jättelik rörförstärkare med stereoljud som lät fantastiskt. Filmen ” Den magiska cirkeln” var ganska svårbegripligt kass men det roliga var ju att den var inspelad i Hedemora runt 1970 så miljöerna kändes  igen, tur att man nyss läst boken så man fattade lite grann. Den filmmässiga  behållningen var annars reklamfilmerna från 1956.

Reklamfilmsvinjett

Hemresan även den ca 2 mil gick över Junkarboberget tyvärr så hade startmojängern på min hippiechopper grusat igen så det blev till att åka skamvagnen tillsammans med Örjans kinapåhängare (trasig snörstart)  hem.
Skamvagn så förnedrande.

Tillbaka i garaget så avnjöts i kandelabrarnas sken en utsökt supé bestående av kokt potatis och stekt sill med löksås, drycken bestod av pilsner samt supar och vi alla motormän kunde så småningom nöjda dra oss tillbaka till en välbehövlig vila.
Isgaragets alldeles egna köksö.


Finstämd stämning bland motormän och kandelabrar.


Vad nästa kamratupptåg blir står i stjärnorna men det poppar väl upp något.

Vi hörs /Tomas


Strutsdjävlar.

Jag hade en jobbarkompis med ytterst begränsade kunskaper om fåglar. Han kallade Tranor ( lat. Grus Grus) för "strutsdjävlar", alla sjöfåglar var "ankdjävlar sen fanns det rovfåglar, vanliga fåglar och småfåglar. Totalt fem fågelsorter enligt honom, själv heter han Christer och tycks var nöjd med det. Han jobbar sen några år i Norge för att dom har bättre pengar där och sämre mat, det blev självklart en lättnad för oss amatörornitologer på jobbet att han stack. Det ska fan till att till att försöka fostra en som har sånt ringa ornitologiskt intresse.

Strutsdjävlar
   

Ankdjävlar


I morgon drar garagegänget ut på mopperally. Vi åker till Kloster där urmakar Mats har startat upp den gamla biografen för oss. Det som visas blir "Den magiska cirkeln" som handlar om Salaligan och till stor del spelades in i Hedemoratrakten. När vi sen på eftermiddagen återvänder till garaget ska det avnjutas Stekt sill med löksås och potäter som ledigt kan sköljan ned med några hylsor malt. Maten tillreds i garaget så klart.

Fler rapporter från mopperallyt kommer.

Vi hörs /Tomas 


Bättre att åka bana!

Kalla fakta med programledaren Lennart Ekdahl försökte ikväll göra ner polisen för att dom jagade en MC buren fartdåre som riskerade en massa människors liv och dessutom hade en passagerare bakpå. Det hela slutade med att knutten körde ihjäl sig och som tur är så klarade sig spättan med livet i behåll. Att han körde utan regskylt och gav snuten fingret visar väl bara att han ville provocera.
Han hade ju istället kunnat köra bana om han var fartsugen och dessutom helt ok utan regskylt och utan att bli jagad av andra än medtävlare.
Nja Ekdahl ska nog fortsätta att göra program ihop med rikstönten Martin Timell och jaga byggfuskare istället för att ha ett gäng som ställer upp på att jaga skiten ur en bespottad yrkeskår.

På länken nedan så finns hela rullen som polisen spelat in av händelsen den är över en timme lång med en massa tid utan MC;n i sikte

http://www.youtube.com/watch?v=h5mVjKBwFXI

Visst är det tragiskt att en ung människa dör men det var i alla fall han själv som körde MC,n och inte polisen


Vi Hörs /Tomas

Hemma är det F.F

På Dinosariernas tid när jag var ung så betydde förkortningen FF FöräldrarFrritt. Alltså så var det fritt fram att parta bäst fan man ville så länge det gick.
I dag så kan jag konstatera att FF troligen betyder Frivillig Flint efter att sett min son blivit friserad av sina Estetpolaare.

Framifrån ser han ut som han fastnat med 9an i en rattmuff


Har för övrigt ägnat delar av dagen till att köra minigrävare på motorstadion inför en motocrosstävling, när ska jag lära mig säga nej? Underbart är kort kunde jag sen konstatera när jag besökte Bluesjam på puben och inte alls kände mig bekväm så jag drog snabbt till garaget och tömde några hylsor i goda vänners lag.

Vi hörs/ Tomas

Ljungens MiniMaxi

Det är inte så konstigt att han kallas Sätermannen men vad ska man kalla det här? Jag avslöjar förmodligen nåt hemligt raceprojekt men det skiter jag i.

Tandemmomtage, dubbelmini, minidubbelmoto. 


Sätermannen har varit kreativ i påsk. Det här är annat än å måla påskägg, det lutar nog åt en dvärgdragbike och jag kan inte se hur den reslige Sätermannen sk kunna framföra nåt liknande.


Å nu till något helt annat. Eftersom jag nu bara har 143 dar kvar innan jag blir friherre och kommer att svika Reinfelt genom att ta ut pension vid 63 års ålder så kommer jag att bli min egen f-skattehora.
Vad vore väl då lämpligare än att bli "resande". Dalmas som jag är och saluföra nedstående produkt

Kan nog bli en storsäljare med rätt marknadsföring


Till sist en länk till kulturprogrammet Gran Turisimo som var uppe i Orsa på Speedweekend.

http://www.tv8play.se/play/265687/?autostart=true


Efter 12,08 så skymtar min rumpa när jag åker förbi på min depåAlbin med nr 8 och efter 12,23 dyker brorsan upp och ställer en teknisk fråga. Så numera är min häck publicerad ut i kändisvärlden. jobbanbuden kommer att översvämma ,mig.

Vi hörs /Tomas 


Konstspaning 2012

Annandag påsk.
Pernilla Nyman i Fors. Hon gör häftiga Dalahästar


I dag har man varit kulturell. Jag och lilla duvan har åkt konstrundan i Avestatrakterna med bil. Till skillnad från i fjol då vi åkte MC och var i Säterområdet. 
Mera Pernilla Nyman. Hon kan måla av bågar som ingen annan

Det är inte klokt så mycket kreativa människor det finns i närområdet, det gäller bara att öppna ögonen och ta tillvara på tillfällena som bjud. Som vanligt så blir jag mest facinerad av dom verk som har nån slags motoranknytning eller när det har bankats konstfullt på metall.
Håkan Brattlöf fotar så det ser målat ut


En som verkligen kan banka metall är Pontus Ersbacken i Lilla Dicka han är dessutom en grym stenhuggare. Imponerande och fantasifullt och han jobbar mycket med grejer från skroten samt med Italiensk marmor och Gotländsk kalksten.
En skalbaggeliknande figur av Pontus


Stjärnmotor!


Det är inte bara Tomas Grandell som har Lodjur på tomten även Malin Ingvar-Nilsson i Fullsta kan ståta med Lodjur som ligger så still att det är hur lätt som helst att fota det bara man har lite handlag med djur.

Lynx. Klicka på bilden jag lyckas inte få in bilden i större format
  

Rundans enda kvinnliga smed Lotta Pettersson i By mycket skicklig

Hon målar dessutom väldigt bra.

Hoppas den här rundan nu inspirerar så man orkar hugga tag i något uppstartat projekt igen.

Vi hörs /Tomas


 

Lite garagealster

Ja det skapas en del i garaget trots att vårsolen börjar tränga sig in genom vårt gallerförsedda fönster. Det känns skönt att inte ha någon större press på sig att få nåt fordon klart inför säsongen. Herr Albin behöver bara ett däckbyte för att vara raceklar. Jag har anmält mig och Herr Albin till Långlialoppet som går av stapeln den 21 juli i Filipstad, det är en backtävling för riktigt gamla maskiner och körs som regularitetstävlan.
Objekt/Projekt att klura på tills vidare 
   

Wärner i garaget är som vanligt kreativ och duktig på att få till det. Hans senaste alster är en mycket välbyggd packmoppe som består av en framvagn från en gammal packmoppe som han har satt ihop med en bakända från en EU moppe.

Wärners packmoppe. Den blir nog till salu så lägg ett bra bud.


Nu väntar Påsk med god mat och dryck samt en dryg reparation av husbilen och förhoppningsvis en konstspaningsrunda.

Vi hörs /Tomas

Skrot X 2

Besökte tillsammans med Wärner igår DAKs skrotmarknad inomhus på lugnet i Falun. Jag hade väl inget direkt mål med mitt spanande, men har väl aldrigåkt hem tomhänt från en marknad.

Lite gamla MC-Nytt ett par handskar och en rulle 3mm stripe tejp. Alltid något.

Det är ju hursomhelst alltid kul med en utflykt och man träffar ju alttid en del gamla bekanta.

Mera skrot blev det förra helgen när jag kikade på en konstutställning i Whalmanska i Hedemora. Massor av vackert patinerade och snyggt behandlade alster fanns det och meterialet var järn, sten och trä som komponerats ihop i en vacker symbios.

Tjusigt värre men alltid svårt att återge i bild. Måste upplevas på plats
  

Nu ser man fram mot Påskhelgens konstspaningar i Avestatrakten och Säterbygden.

Vi Hörs  /Tomas

RSS 2.0