Färnsjörepan

Jag har dragit ihop en del passande accessoarer inför helgens nostalgirace
Kraghandskar, celloidstrut, vurpollon och skinnpaj
 
Det gäller att hålla stilen när det körs med antikviteter.här går goretex bort.
 
Gamla AVON TT ribbdäck med självborrande plåtskruv fram för lite styrning rakt fram.
 
I morgon blir det att lassa för vidare färd mot Värmeland du sköna på lörda.
La Ni märke till det Frödingska rimmet i slutet av den förra meningen.
 
Kolla länkarna klick klick
 
 
Vi hörs /Tomas

Nytt trehjulingstillskott i isgaraget

Sätermannen eller Ljungen som vissa föredrar att kalla honom med förnamnet Stefan har en sjuklig förmåga att snoka upp underliga mojänger.
Hans senaste fynd är en trehjulig elbil. Som bekant så är det ju ett MC garage vi trivs i och där är maxgränsen för antal hjul 3 för att kunna gå in under MC epitetet.
En Liberia registrerad elbil
 
Nu finns det fordon som passar alla i garaget stora som små. 
Eftersom isgaraget räknas som en fristat och tullfri zon så är det helt ok att köra Liberiareggade fordon där. Det är ju en sån där bil man stoppar kronor i och får köra en stund, men som den vänlige själ Ljungen är så ligger det en trave enkronor på hans arbetsbänk som nån slags återvinning så den som vill kan stoppa i och köra.
 
Jag har inte legat på latsidan med sivagnen om nån till äventyrs trodde det. Den provstartades för en vecka sedan så det så. Rörligt bildbevis hittar Ni om ni klickar på länken nedan.
https://www.youtube.com/watch?v=4TYYYr-8-QM.
 
Dessutom har jag vinterutrustat herr Albin med plåtskruvsdäck för på lördag bär det av till Filipstad för deltagande i Färnsjörepan. Färnsjörepan är nåt slags dragracing på is där man ska åka två åk på så lika tider som möjligt. Det är ju inte själva rejsandet som är det viktigaste där utan det fantastiska depålivet.
Det blir bilar och MC från sent 20 tal och fram till 70 tal kolla länken under så fattar Ni 
http://www.hjulhalja.se/
 
Vi hörs /Tomas
 

Melodifestivalen

Melodifestivalen eller Mello som det lite så där modärnt heter väcker minnen i min så sakta avsomnande hjärna  så det är bäst att jag berättar en liten anekdot medans jag minns den.
Det hela utspelade sig under första halvan av 70 talet nånstans 1974: 1975 skulle jag tro.
Det var under brinnande proggrörelse och vi var ett gäng som tillhörde rödvinsvänstern som bodde i nåt slags kollektivaktigt hus.
Som vanligt så var jag kärringen mot strömmen och var den enda som ägde en TV i huset eftersom dom övriga inte tyckte det var politiskt korrekt att bete sig så.
Jag tror att det var det året ABBA var favorittippade  och hela Sverige satt på nålar, men naturligtvis så tyckte alla i huset att man inte kunde tävla i musik och att det hela stank kommersialism så dom satt på sina kammare och pimplade rödtjut istället för att följa detta djävulska jippo.
Det är nu idealisterna börjar vackla i sin nyfikenhet över hur ABBA (som dom var totalt ointresserade av) skulle klara sig i tävlingen. En efter en kom dom och hälsade på mig denna kväll, men det var ju inte mig dom ville träffa utan det var min djävulska TV dom ville åt,
Så efter nån timme satt jag själv i köket och drack brännvin medans övriga idealister satt  och glodde på min TV.
Då flög fan i mig så jag gick helt sonika in och röck ur antennsladden och tillika elsladden, sen greppade jag TV helvetet och bar ut den till mitt öppnade köksfönster och kastade ut den från 3e våningen så det blev bra skråp kvar.
Mina chockade kamrater undrade naturligtvis vad jaag höll på med det skulle ju presenteras resultat nu?
Jag satte mig åter ned  vid köksbordet och svarade. Ni gillar ju varken melodifestivalen eller TV så jag gjorde ju bara er en tjänst
En sån här TV fick sätta livet till men det var det värt
 
Jodå jag tittar på melodiskiten ibland på gamla dar men har sansat mig något även om jag tycker att det är i stort sett mest skit.
 
Vi hörs /Tomas

Ett par rullar från Brunnsjödagen

Film som säters modellflygklubb  bidragit med från sin tefatshelikopter. Den kallas säker nåt annat men jag kom inte på vad, kul film husomhelst
http://youtu.be/LG6Nfnr0O-k
 
Modellbyggaren Sture Bylen har också gjort en kul film men han gick till fots.
Här är Stures modellbyggsida http://www.bylen.se/
Här är stures film från Brunnsjödagen   http://www.youtube.com/watch?v=a9fQwf5RsLA
 
Vi hörs /Tomas
 

I fädernes spår mot framtida segrar.

 Dagens inlägg handlar om bland annat skidåkning som rubriken kanske skvallrar om. Visserligen så har jag norpat rubriken från Wasaloppets målportal i Mora och vi var väl ungefär hälften av gubbsen på dagens övning som nån gång kört Wasaloppet.
Det var naturligtvis skidförsedda motorcyklar som gällde idag.
Holger Mårts sköna skidförsedda 1954 Husqvarna
 
Det blev 7 st vinterrustade hojar varav 5 skidförsedda på dagen övning. Jag fick låna brorsans fulldubbade SOH dominator som lyckligtvis saknade skidor men som hade ett grymt bra grepp och som omväxling var jag näst yngst i gänget. där 70 plusare inte var nåt ovanligt.
Tidningen Classik Bike med Henke Nyberg var i Säterskogarna och fotade och skrev om oss.
Rast vid en slogbod i Nisshytteskogarna med grillad Bratwurst
Onsdagslunch i slogboden känns lite Dan Andersson
 
Det hela avrundades med ett besök hos Peter Norman och hans fantastisk samling av Crosshojar
Detta är en bråkdel av samlingen. Många renoverade till absolut nyskick.
 
En fantastisk samling och en tjusig avrundning på en sån där alldeles särdeles skön vinterdag.
 
Tänkte runda av med att visa manicken som jag hade som gissningstävlingsbild häromdagen.
Här sitter den monterad på sivagnen. Förklaring följer under bilden
 
Förklaringen: Eftersom jag har soppatanken stående på golvet i burken så har jag försett hojen med en elpump. Nu är det ju så funtat att en MC med tanken över motorn släpper fram soppan enbart med jordens dragningskraft och har därför ganska stora flottörmunstycken som inte är lämpade för en pump med aldrig så lågt tryck. Det finns ju tryckregulator att köpa men när jag härom kvällen blev sugen på att starta motorn så var jag tvungen att hitta en lösning. 
Så här funkar det. Soppan pumpas upp till den lilla tanken som rymmer ca 2 dl, därifrån så går det på självtryck ner till förgasarna. Ev övertryck i manicken rinner i den andra slangen i retur tillbaka till tanken och det hela funkar utmärkt.
Angående tävlingen så har jag fått 2 svar och 0 rätt. Det är föga förvånande att Dr Brinkman har fel eftersom hans uttalanden angående mig tidigare i vinter har varit helt felaktiga och grundlösa men det kan vi ta en annan gång.
 
Vi hörs /Tomas
 
 
 
 

Lite sivagnsjobb

Ja det finns alltid nåt att pyssla med. I fredags pajade min gamla finnopel. Det är ju själva fan att inte en 1700 kronorsbil går i evigheter men jag lägger inget krut på den så den fick gå till skroten och jag får sköta mina ärenden till fots vilket känns hälsogörande, förresten så är det ju bara nån månad kvar tills det går att plocka fram landsvägsloket och jag hörde talgoxen pumpa cykeln för en vecka sedan..
 
Lite sivagnspyssel var det ju. Jag gav mig in på att fixa till dom sönerdragna skruvskallarna till luftskruvarna som hör hemma på Mikuni gälarna.
4 välanvända skruvar
 
Jaha vad kan man göra åt sånt här då annat än att köpa nytt?
Jo jag lödde igen skallarna så inte ett mejselspår blev kvar
 
Sen filade jag till skruvspåren och vips så går dom att använda igen
 
Och nu över till lite gissningstävling 
 
Vad är dett fför mojäng jag stekt ihop? Rätt svar ger en gratis 5 minuters torrburkning i isgaraget
 
I morgon bär det av på skojsig vinterkörning medelst MC. Jag får låna brorsans fulldubbade SOH dominator medans resten av gubbsen kör skidförsedda knarrar.
 
 
 
 

Brunnsjödagen

Vi är ett gäng entusiaster som roar oss med att ploga upp diverse banor oh skidspår på Brunnsjön i Hedemora.
Tanken är att alla ska trivas på sjön oavsett intresse, så därför har vi plogat skridskobana, isracingbana, bilbana, modellflygbana, flygfält för sportflygplan samt dragits skidpår runt sjön, lägg därtill att det både anglas och pimplas.
Så här ser det ut från ovan.
 
Så idag har alla samsats på isen i en härlig gemytlig gemenskap. Det finns en präst i Hedemora som är så där modärn som en präst ska vara och han kör dessutom MC.  Han fixade till en kul gudstjänst med kyrkokör beach flaggor och ett altare i en snödriva.
Sakralt så det förslår när kyrkan drar ut på isen
 
Det kördes skridskotävling, tipspromenerades, snöskotrar, isracinghojar, rallybil flygplan och en del skidåkning.
Classic rallybil Audi 80
Snöskoterklubben
Benny gasar
Glad skridskoåkare
 
Det gå åt mycke körv en sån här dag
 
Ja så här kul och trivsamt kan man ha om man snackar med varandra och visar respekt för varandras intressen.
Kolla filmen från Brunnsjödagen
Vi hörs /Tomas
 
 
 
 

Motormän på shoppingresa.

Det finns en viss skillnad mellan hur vi motormän shoppar och hur kvinnor shoppar.
Medans kvinnsen verkar njuta av att känna på, klämma och jämföra en massa saker i huvudsak av textil karaktär i en mängd olika butiker samt lagt in en stor gnutta spontanhandling och skiter i tidspress.
Jag uppfattar att vi män samlar på oss en massa måste ha grejer som vi noterar för att sen dra till Biltema vilket skedde i dag när jag Ludde och Lerhandlarn drog iväg mot Borlänge. 
Vi hade alla en varsin liten nota som skulle vägleda oss i vårt shoppande, så långt var allt väl.  men vad vore shoppande utan spontanhandling.
Bennys spontanköp. En universalprodukt för camping från Clasohlsson
 
Luddes spontanköp. Ett par barnfilmer till garaget till dom som inte löst barnvaktsfrågan
 
Mina egna inte fullt så spontana inköp men iallafall ett felköp av mässingsgrunkan
 
Det blev en ytterst planerad vinsch till Brunnsjötraktorn
 
Vinschen var absolut nödvändig eftersom den ordinarie gett upp och vi måste kunna ploga såväl Isracingbana, Skridskobana samt flygfält till Brunnsjödagen nu på söndag.
 
Sammanfattnings så kan man väl säga att shoppingbeteendet inte skiljer så mycket mellan könen, men det som skiljer är effektiviteten vi lyckades på 3,5 timmar åka ca 10 mil handla en massa prylar samt montera vinschen.
Men jag tror kvinnsen njuter mer av sitt shoppande än vi herrar gör.
 
Vi hörs /Tomas
 

Lite smått o gott framskridande

Till att börja med så vill jag gärna presentera mina garagepolare Kapten Wärner Burgmeister samt lättmatros Ludde Lundin som till sommaren tänker företa en mycket äfventyrlig resa. Kapten Wärner har lyckats restaurera ett stycke totalt hopplöst stålskrov samt en en lika hopplöst förlorad motor som han hittade uppochnervänd på en åker till en mycket smakfull och fungerande enhet.
Här är den vackert restaurerade drivkällan
 
Deras resa kommer att starta i Smedjebacken och ha som vändpunkt via Strömsholms kanal Stockholm ni vet stan där Kungen bor.
Lättmatros Ludde till vänster samt Kapten o maskinist Wärner
 
Ludde teststartade sin isracinghoj ikväll. Kolla länken på Tuben
http://www.youtube.com/watch?v=7PuJBcQMGyA
På söndag så är det lite skoj på Brunnsjön i Hedemora med flygplan små och stora, skridskor, skidor korv kaffe och isracing.
 
Jag har äntligen kommit igång på allvar med slutspurten av sivagnen och har känt mig hyfsat kreativ. Ikväll har jag knytit ihop det elektriska som med mina gamla kabelrepkunskaper verkar funka.
Snacka om kopplingschema men det funkar för mig 
 
Istället för CDI box så kör vi analogt. Rött är alltid rätt och funkar
 
Jag har idag haft ett intressant samtal och kan nu knyta historien om sivagnen och dess irrfärder runt om i Sverige. Det som fattas är ett nummer av MC nytt  1987 eller 1988 augustinumret  så om någon av bloggläsarna har en samling av gamla MC nytt så hör av Er. 070-5608067  eller isracing@telia.com
 
Vi hörs /Tomas
 
 
 
 
 
 

Ord från ansiktsboken

Ja det finns ju en hysterisk företeelse som kallas Facebook (översatt ansiktsbok) som gör att det som är äldre än 2 timmar är totalt passé och att det som inte har skrivits där har aldrig hänt. Så alla dessa förslavade människor som går med stora elektroniska grunkor som kan användas till snart allt och där själva ringandet är en bisak.
Ja jag erkänner att jag i min nyfikenhet är in och gluttar, men har hitills lyckats hålla mig från smartphones ( översatt kloktelefon) jag gillar att ha en kamera som är en kamera, en GPS som är en sån och en telefon man ringer med och på sin höjd skickar lite text med. Nej jag är inte teknikfientlig, jag har faktiskt varit med och introducerat bredbandet i Sverige och har innehaft mobiltelefon i ca 30 år samt dator i 25 år men börjar tröttna på dessa trafikfarliga apparater jag är tillräckligt farlig ändå..
 
Detta var lite funderingar. Nedanstående har jag faktiskt kopierat från Facebokk
 
 . 
Vi hörs/Tomas

Arbetsträning.

 Efter att ha varit utslagen och sängbunden i 1 vecka drabbad av influensa som möjligen kan ha varit av typ Svin eller åtminstone Miss Piggy influensa så börjar jag så smått kunna återvända till jordelivet.
Det kändes skönt att få avbryta den här tyckasyndomigsjälv perioden och få kasta sig in i Kubotan för en halvdags plognin på Brunnsjön.
Har fått låna en spårsläde så nu blir det eleganta skidpår oxå
 
Det var så hälsosamt uppfriskande med lite isarbete så jag passade på att besöka garaget mot kvällningen för att slita lite med sivagnen mellan dom numer sällsynta och relativt lindriga feberattackerna, så nu är jag på G igen och kan börja producera lite matnyttigt.
 
Kaross finns målad och klar men det är en jäkla massa smådetaljer som återstår innan jag lägger på den
 
Vi hörs /Tomas
 
 

Jämmer å elände.

Tänkte jag skulle ta och beklaga mig en del. Jag har varit totalt utslagen av nän djävulsk influensa, om det varit svinvariant eller inte vet jag inte men febran har det vart hela veckan och jag har hostat så jag tuggat på lungorna och fätt  ömma revben på köpet. 
 
För  Er som inte upplevt febran kolla detta  http://www.youtube.com/watch?v=KHI66YwNu3o
 
Av förståeliga skäl så har jag inte åstadkommit ett jota på sivagnen och knappt orkat slå på datamaskinen, men som tur är så har jag lagt ut en del jobb på entreprenad. 
Brosssan som är innehavare av en ultraljudstvätt har tvättat alla 4 Mikunin med skinande resultat
Som ny efter tvätt
 
Jag kan meddela att förgasarna innan tvätt kunde betraktas som sanitära riskområden, botten på flottören såg ut som ett igenslammat avloppsdike. Nästan alla O ringar var trasiga och packningarna var söndertorkade.
Eftersom lerhandlarn Benny tagit åt sig att göra iordning domsamma så lämnade jag med varm hand över jobbet på honom för han är bra påläst vad det gäller Mikuni och att han är pedant är ju ett plus.
 
Hutlösa på gränsen till kriminella priser på originaldelar.
Asså jag beställer renoveringssats till förgasarna från MC shopen i Karlstad. Jag har tidigare sett att Lelles säljer     såna för 435kr inklusive flottörnålar till samtliga förgasare.
Jag får i ett brev 16 O ringar och 4 packningar för 796 kr men inga trottelnålar, dom behövde nog inte bytas tyckte han jag pratade med men det fanns att köpa för 96 kr st ggr4    
Det är inte utan att man känner sig dum i huve som på mitt ynka friherreapanage betalar detta.
                                                                               
 
Visst original är ju alltid original, men jag måste ju ifrågasätta hur det är möjligt att vara ca 200 % dyrare. Dessutom kan  man väl ifrågasätta om gummit i O ringarna åldras eller om det varar i evigheter eftersom förpackningarna ser ut att vara från sent 70 tal.
 
Så där nu har jag fått gnälla av mig lite men jag ska försöka att inte vara så naivt godtrogen i framtiden utan göra lite mer prisjämförelser.
 
Vi hörs /Tomas
 
 
 
 
 

RSS 2.0