En MC befriad fredag.

Mycket av min fritid kretsar kring motorcyklar, förresten så består ju numera mitt liv enbart av fri tid (observera medveten särskrivning). 
Eftersom jag också är en smula intresserad av djur och natur så ger jag mig gärna ut på strapatsrika promenader eller liknande ett par gånger i veckan. Jag hyser en fundering om att upprätta en naturstig runt Brunnsjön i Hedemora. Ni vet sjön jag,Rune och Nisse plogar och spårar för såväl skridskoåkare, skidåkare, Motorcyklar och bilar vintertid. Jag känner ingen konflikt i att var lite "naturmupp light" och MC fantast, alla måste ju kunna komma överens.
Det blev en givande vandring i fredags och både tranor och rådjur höll på att skrämma skiten ur mig när jag tassade fram genom deras bostäder.
Det var många år sedan jag vandrade i dom här markerna och man kan inte sluta beundra moder naturs självklara sätt att skapa vackra naturscenerier där skogen fått stå och växa och dö utan mänsklig inblandning.
Ett stycke urskog med högstubbar på brunnsjöberget
Vy från Röda hällarna med Hedemora i bakgrunden
 
Just röda hällarna minns jag att det en gång i tiden ägdes av Svenska kyrkan och var populärt bland oss busfrön att tjyvfiska kräftor ifrån. Numera är det ett populärt ställe för snöskoterfolket att rasta och grilla vid.
 
Brännvin och öl är populära drycker hos skoterfolket och lämnas gärna vid deras rastplatser.
Ja jag plockade naturligtvis upp skiten efter dom och la i soporna hemmavid.
 
Det finns mycket tjusigt att finna om man ger sig till tåls och kollar sig ikring.
Träsk med björkskog kan också var tjusigt.
Just i den här norra änden av sjön har jag en gång i tiden sett en Blå kärrhök hoppas att det forfarande finns såna kvar.
Mer skoj som finns i norra änden av sjön är en sediment uppsamlande konstgjord damm som tillkommit på privat initiativ. Eftersom tilloppet till sjön kommer från stora åkermarker så blir sjön lätt övergödd med algblomning till följd så delar av inloppet passerar dammen och det övergödda slammet faller till botten och rensas då och då ur för att ånyo användas som gödning på åkrarna.
Sedimentdammen. Lägg märke till kojorna mot sjön där man sitter och passar på änder.
Det blev en bonus för dammbyggaren att det blev en lyckad jaktplats.
 
Jag traskade vidare för att på vägen tillbaka mot civilisationen hitta en gammal stig som jag tror jag har gått på för ca 50 år sedan. Stigen hittade jag inte och jag gick ner mig ordentligt några gånger i det alltmer ökande regnvädret.
Jag hittade istället en liten bilkyrkogård som känns som en föränderlig installation och jag fattar inte hur man kunnat få dit skrotet överhuvudtaget. 
Variation på samma tema
Jag hittade på huset där ja tror att jag tillbringade mitt första levnadsår i Brunnsjönäs

Ja en skön och inspirerande promenad blev det och man glömmer gärna att jag blev blöt upp till grenen samt bitvis täckt av lera.
 
Nästa naturskildring kommer nog lite längre fram från Afrika eftersom jag och kompisen Jörgen drar till Zanzibar på fredag 8 nov med vidhängande Zafari och snorkling.
 
Vi hörs /Tomas

Kommentarer
Postat av: bloggarn själv

Jag ska väl tillägga att promenadsträckan runt sjön är ca 8 km

2013-11-02 @ 23:41:02
Postat av: Brozzan

Ja, det väcker minnen till livs eftersom jag bodde i Brunnsjönäs när jag var 5-6 år samtidigt med Sätermannens farsa. Vad jag minns var vi ofta ute och rodde på Brunnsjön, några år innan vi lärde oss simma, fan vad det var lätt att leva förr!

2013-11-03 @ 00:41:21
URL: http://hojbygget.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0