Gamängernas resa del 2.

13 juni.

Nästa etapp hade Mosjön som mål. Det blev en 400 km etapp på fortsatt roliga och krokiga vägar och över höga och snöiga fjäll, vi fick åka en omväg över en fjälltopp då tunneln genom berget var under reparation.

Halkvarning häruppe

 Vi passerade porten som visade att här börjar NordNorge
 Kallt som fan i det snöblandade regnet uppe på det snöbelagda fjället mellan dom isiga sjöarna. Tanken var från början att vi skulle slå upp tältet den kvällen men något frusna och fuktiga hyrde vi en hytte för att komma till liv.

 Mosjöns camping och en skön vila

 Mosjön låg som de flesta städerna vi passerade längst inne i en fjord. Mosjön verkar vara känd för sina gamla trähusbyggnader och för den Norske skalden Petter Dass.
Men jag tyckte den här nostalgi Shellmacken var  roligare
 

14 juni 

Nu bar det av ännu längre norrut och vi passerade efter en massa tunnlar och fjordar Mo i rana. Sen bar det uppåt igen. Det är ju ganska häftigt att köra från havsnivån upp till kalfjället på bara nån timme.

Vägen drog upp mot Svartisen och Saltfjället och en lätt frusen paus togs vid polcirkeln Arctic circle center där vi käkade renskavstuvning. Medans vi satt och käkade drog en snöby förbi men inte värre än att det hade töat bort innan vi grenslade våra järnhästar. Under dagens körningar har vi fått hålla koll på eventuella isfläckar.

Gamängerna framför polcirkelmonumentet

Häftig restaurang vid polcirkeln på saltfjället. Här käkade vi ren med potatismos
 
 Lite mysko var att bägge våra Garmin GPS slocknade när vi närmade  oss cirkeln och startade igen några mil efter cirkeln. Samma sak hände oss när vi kom till cirkeln på hemvägen, mysko eller hur. Jag har googlat på det och tydligen har fler råkat ut för samma sak. Kanske beror det på att jag är pacifist och Natomotståndare

Efter pausen bar det utför ner till Bodö där vi äntrade en färja som förpassade oss till Lofoten efter en 4 timmar lång båtresa.

Vi träffade vid färjan två riktiga knuttar.  Charlie Garret från Sydafrika som för 3 månader sedan startade från Kap horn och har kört på sin BMW GS ensam genom Afrika upp genom Europa och nu reste på samma färja som oss över till Lofoten. Han skulle sen ta sig upp till Nordkap innan han vände neråt igen och han har tältat för det mesta. Jag har haft kontakt med honom och han har nu tagit sig genom Finland, Estland, Lettland, Litauen och borde nu befinna sig i Polen. Han tänker sen frakta över hojen till Amerika och ta sig igenom den kontinenten, sicken snubbe va.

Den andre knutten kom från Amerika och heter Mundo i efternamn han körde en BMW enstånka. Han har en lägenhet på Hawai och en på fastlandet. Han har tidigare kört MC genom alla länder i Sydamerika och nu genom Nordamerika för att flyga över sig själv och sin MC till Frankfurt för att sen ta sig till Nordkap och vidare neråt igen via Finland och baltländerna. Han befinner sig just nu i Tallin.

Globetrotters. Mundo till vänster och Charlie Garret till höger på färjan mot Lofoten

 Skärmdump på Mundos tracker som uppdateras var 100 km.  https://mundoxmoto.com/
 
Pust det vart allt en hel del skrivet den här gången men det får väl bli en del 3 för att göra klart resan
 
Vi hörs /Tomas
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0